A japán konyhaművészet – avagy az ámulatba ejtő keleti ízek

japán

Japán konyhaművészetA japán konyhaművészet legfőbb jellemzője, hogy legtöbb ételüket nyersen tálalják fel, ugyanis hitük úgy tartja, hogy ha az istenek azt akarták volna, hogy sült vagy főtt ételeket fogyasszunk, akkor úgy, olyan állapotban teremtették volna meg őket. Az egész világon elterjedt nyers ételük, sokunk nagy kedvence, a sushi.

Rengeteg tévhittel találkozhatunk eme csodás étellel és úgy ám blokk a japán konyhával kapcsolatban, ilyen például, hogy van, hogy még élő halat szolgálnak fel. Az igaz, hogy rendkívül friss alapanyagokkal dolgoznak, azonban élőlénnyel sosem találkozunk tányérunkon. Sokan tartják úgy, hogy a sushi nem több egy kis nyers halnál, rizzsel, moszattal és egy adag wasabival, azonban itt sokkal többről van szó. A japán konyha alapját a tenger gyümölcsei, a hal, a zöldségek és a rizs képezi, de ritka esetben előfordul, hogy húst is használnak. Ízesítés terén a szójaszósz, a szaké és a kevésbé ismert mirim játszik náluk nagy szerepet, fűszerezésre pedig a sót, a borsot, a gyömbért és a szezámmagot használják.

Japán konyhaA japán konyhával kapcsolatban rengeteg különlegességgel találkozhatunk, nehéz is kiemelni párat. Ami talán napjainkban igen nagy népszerűségnek örvend a sushi rajongók körében, az a sushi torta. Lényege, hogy a sok ínycsiklandó makit, nigirit, moszatot és rizst tortaformát öltve tálalják fel. Sushi rajongóknak kötelező! Másik nagy kedvenc az onigiri, az az a rizsgombóc, amit a japánok szendvicseként is szoktak emlegetni. Ez egy háromszögre vagy henger alakúra formázott fehér főtt rizs, amelyet algába csomagolnak, és finomságokkal töltenek meg. Uzsis dobozba is kiváló: egészséges, finom, könnyen szállítható.

Ha már ennyit ettünk, beszéljünk egy kicsit a japán italokról is. Ami először mindenkinek beugrik az a sake, a japánok ősi alkoholos itala, mely rizs erjesztésével készül. Mivel ez is rizsből van, nem javasolt sushihoz fogyasztani, mert nem adja meg nekünk a kontrasztos ízeket, inkább öblítsük le sörrel vagy zöld teával a nyers ételkülönlegességet.

Amennyiben Japánba látogatnál és megkóstolnád a hamisítatlan japán konyha fogásait, nyugodt szívvel falatozhatsz az utcai árusoknál is, ugyanis az egész ország területén figyelnek az ételek higiéniai és esztétikai minőségére egyaránt. Kiváló minőség és legtöbb esetben helyi, friss alapanyagok színesítik a japán gasztronómia amúgy is csodás világát…

Nem kell Japánig ellátogatnod, hogy hamisítatlan és friss ízekhez legyen szerencséd, kattints és nézd meg japán étteremkínálatunkat!

Bejelentkezés