A levesfogyasztás fontossága

huslevesTe se tudod elképzelni az étrendedet levesek nélkül? Képzelj csak el egy frissen elkészült, gőzölgő, aranysárga forró húslevest, ami csak arra vár, hogy elfogyaszd. Ugye milyen jól hangzik? A finom ízeken kívül tudtad, hogy a levesfogyasztás a szervezetedre is jótékony hatást gyakorol?

Nézzük hát, hogy pontosan mi is történik a szervezeteddel, ha rendszeres levesfogyasztó vagy!

A leves, mivel folyadék, hidratálja a testedet, ráadásul rengeteg kalóriát spórolhatsz vele. Gyakorlatilag, ha egy főétkezést levessel indítasz, telítődik a gyomrod a folyadékkal, aminek köszönhetően lényegesen kevesebb kalóriát fogsz magadhoz venni. Egy tányér zöldségekben, tésztában gazdag leves akár még önmagában is elegendő lehet egy ebéd alkalmával.

Kutatások azt is alátámasztották, hogy a fogyást is elősegítik, rengeteg fogyókúrázó arról számolt be, hogy gyorsabban és hatékonyabban szaladtak le a kilók, miután átálltak a finomabbnál finomabb levesek habzsolására, persze ezt is úgy, hogy odafigyeltek a mennyiségre és a szénhidráttartalomra.

És, hogy miért is van ekkora jelentősége a fogyókúrában?

A válasz roppant egyszerű: a levesek rendkívül kevés zsírt tartalmaznak. Egy krémlevest is érdemesebb csekély zsírtartalommal rendelkező tejszínnel vagy tejföllel elkészíteni.

De nézzük a további előnyöket!

A bab- és a lencselevesnek például óriási szerepe van a rost-, illetve fehérjebevitelben. A különböző zöldségfélék, amelyeket szintén bele teszünk ételünkbe, mint például a hagyma, brokkoli, répa, zeller, karfiol, káposzta, kukorica, zöldborsó, de még sorolhatnánk a végtelenségig, pedig az immunrendszerünket támogatják meg és teszik erősebbé, mivel vitaminokban, antioxidánsokban és ásványi anyagokban gazdagok.

Hasznos tipp!!! A levest lassú tűzön kell főzni, mert így őrzi meg a benne lévő tápanyagokat!

A húslevesek, csontlevesek forrón elfogyasztva enyhítik a megfázás és az influenza tüneteit, tehát az orrdugulást, torokfájást, valamint segítenek szinten tartani a vérnyomásunkat is. A csontlevesben kioldódik a csontokból származó tápanyag, ilyen a zselatin, kollagén, ízület- és porcvédő gluküzamin-szulfát, kalcium, magnézium, foszfor, amelyek szintén gyógyhatásúak, még a bélrendszerre nézve is.

Napjainkban már rengeteg különlegesen elkészített levest kóstolhatunk meg, nem mindennapi alapanyagokkal karöltve. Nézz szét éttermeink között, ahol ugyancsak egészen ínycsiklandó fogásokkal találkozhatsz!

Bejelentkezés