A mai fiatalok tudnak még főzni?

A történészek úgy vélik, hogy az ember körülbelül 75 ezer évvel ezelőtt fedezte fel a főzést. Akkoriban még levelekbe burkolta és agyaggal kente be ételét, melyet aztán forró parázsban vagy nyárson sütött meg. Az első fazék egy kődarab volt, melybe mélyedést csiszoltak…

Majd 75 ezer évvel később kiforrott gasztronómiai csodákkal büszkélkedhetnek a világ különböző pontjain egyaránt, a fine dining és az újhullámos éttermek pedig sorra nyitják meg kapuikat. Na de mi a helyzet az otthon főzéssel, azon belül pedig azzal, hogy a mai fiatal felnőttek, azaz az Y generáció mennyire találja fel magát a konyhában?

Egy kutatásból kiderült, hogy az Y, azaz a Millenniumi generáció igen elértő étkezési és étel készítési szokásokat mutat az előző szülöttekhez képest. Ez mivel magyarázható? A technika fejlődésének köszönhetően egyre több félkész vagy gyorsfagyasztott étellel találkozhatunk az éttermek polcain. Az sem utolsó, hogy megnőtt a házhozszállítással foglalkozó cégek száma, és leegyszerűsödött a rendelési folyamat, elég már hozzá egy okostelefon és egy applikáció.

A rohanó hétköznapok és a fent említett érvek miatt a mai 20-on éves korosztály már nem látja úgy értelmét a főzésnek, mint idősebb társaik. Emellett teljesen máshogy osztja be az idejét, a főétkezésekre például sokkal kevesebb időt szán.

Ezekből az információkból arányosan következik, hogy a mai fiatal társadalomból nagy százalékban nem, vagy csak alig tudnak főzni az emberek, így egyre nagyobb a kereslet a főzőiskolákra, a "receptek kezdőknek" weboldalakra, és a "mama éttermekre".

Ha tud az ember főzni, ha nem, néha jól esik egy kis kényeztetés és egy kis pihenés. Nézd át az ÉtelBróker ínycsiklandó fogásait, válogass színes kulináris kínálatából és töltsd mással az így fennmaradt idődet!

Bejelentkezés