Augusztus vége: az ideális időszak a vitamin-elraktározásra

Zöldségek A meleg hónapok egyik nagy előnye, hogy ez a rengeteg gyümölcs és zöldség szezonja. Az augusztusi hónapnak ilyen szempontból nagy jelentősége van, hiszen még a nyári, de már az őszi gyümölcsök, zöldségek is kaphatóak. Az pedig köztudott tény, hogy mindig a szezonális zöldségek a legértékesebbek, amelyeket frissen megkapunk.

Ennek az időszaknak további előnye, hogy még bőven magunkba szívhatjuk a Nap természetes "vitaminját", hogy csak később kelljen foglalkozzunk a D-vitamin pótlással. Lassan közelednek a hűvösebb hónapok, és vitaminszükségletünk ilyenkor magasabb az átlagnál. Így ezek a heten remek alkalmak a vitaminok elraktározására, és arra, hogy feltöltődjünk energiával, így felkészüljünk az előttünk álló zordabb időjárásra.

Az egészséges és változatos étrend fontosságát, és a vitaminok szerepét nem lehet kellőképp hangsúlyozni. Ráadásul sokszor nem is tulajdonítunk neki kellő figyelmet, pedig rengeteg olyan zöldség és gyümölcs van, amely rendkívül finom, és változatosan elkészíthető. Egyeseket szokás superfood- ként emlegetni, ezek olyan tápanyagok, amelyeknek nyomelem, antioxidáns- és vitamintartalmúk kiemelkedően magas.

A zöldségek közül ilyen például a cékla, az édesburgonya, a sütőtök, a kel, a brokkoli, a spárga, de a hüvelyesek is ebbe a kategóriába tartoznak. A gyümölcsök közül pedig a legkiemelkedőbbek az alma, a gránátalma, a kiwi, az avokádó, és a citrusfélék.

Az augusztus, és a nyakunkon lévő szeptember pedig remek alkalom, hogy ezeket frissen megkaphassuk, hiszen szezonális zöldségek és gyümölcsök.

Sok esetben hajlamosak vagyunk a jól bevált köreteket választani, mint például a burgonya. A zöldségek azonban számos formában elkészíthetőek, akár párolva, egészséges főzelékként, grillezve, pürésítve, ízletesebbénél ízletesebb változatokban. Ha elkezdjük kipróbálni és megszeretni az új dolgokat, könnyen megoldhatjuk, a steakburgonya, a hasábburgonya, és a rizs kiküszöbölését.

A gyümölcsöket pedig hajlamosak vagyunk háttérbe szorítani, pedig akár az ebéd utáni alma is rendkívül pozitív hatással lehet szervezetünkre. Desszert helyett is remek megoldás egy ízletes gyümölcssaláta, de ha este vacsora után megéhezünk, jobb döntésnek bizonyul a csokinál. Ha édesszájúak vagyunk, a gyümölcsök remekül passzolnak sütemények, krémek, pudingok mellé, például a friss áfonya, a túlcukrozott csokiöntetek helyett jó választás.

Figyelj oda egészséged megőrzésére, étkezz egészségesebben és változatosabban. Ha Te is megkívántál egy ínycsiklandó főzeléket, egy édesburgonya pürét, vagy egy felturbózott, igazi vitaminsalátát, válaszd ki éttermeink kínálatából a legfrissebb, vitaminokban gazdag ételeket.

Bejelentkezés