Az örök szülői dilemma: mit csomagolj iskolás gyermekednek a hétköznapokban?

 

Szülőként nincs olyan nap, hogy ne futna át a következő kérdés a fejünkben: „Mit tegyek be a gyereknek holnap tízóraira és uzsonnára, amit szeret, egészséges és nem hajaz az előző napi menüre?” Sose tudjuk meg, hogy valójában elfogyott-e a gondosan készített szendvics vagy simán csak elcserélésre került. „Túrosbatyut, egy szalámis szendvicsért?” Ezt az üzletet nincs olyan ember, aki ne bonyolította volna le iskolás korában, amikor egy héten sokadszorra kapta ugyanazt, vagy egy hasonló menüt.

Hogyan tudjuk elérni, hogy ízletes, változatos és egy egészséges étrendet alakítsunk ki gyermekünk számára az iskolai időszak alatt?

Egy fejlődő szervezetnek elengedhetetlen a rostban, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étkezés, pláne, hogy az iskolában való folyamatos koncentrálás, nem megy korgó hassal. Lényeges szempont, hogy mindig legyen olyan egészséges csemege, amihez bármikor hozzá tud nyúlni, ha egy kis ropogtatásra vágyik. A teljes kiőrlésű sós vagy édes keksz, tönkölybúzás ropi egyaránt jó választás, a tízórai és az uzsonna kiegészítőjének. Sőt egy egészséges étrendbe is beleillik, hiszen tápanyagdús és rostban telített nassolnivalókról van szó.

Játssz szabadon az étellel!

Nem vitás, a te kreativitásod is kell ahhoz, hogy ő is élvezze a csomagolt menüt. Pár tipp, tízórai és uzsonna ötletnek és nagy valószínűséggel üresen érkezik vissza hozzád a doboz. Elsőkörben ne a „mi kerül bele” kérdésen törd a fejed, hanem a „hogyan és milyen formában töltöd meg a doboz tartalmát” kérdésre fókuszálj.

Jöhetnek a további ötletek?

  • Legyen színkavalkád! Tízórai esetében, a sajt mellé jöhet egy zöld színű zöldség, ezt pedig kövesse egy erősebb tónusú, például a paradicsom. A szendvics tartalmazzon magas hústartalmú sonkát és margarin helyett vajat. Édesszájú gyermek esetében, a teljes kiőrlésű lisztből készült palacsinta vagy egy újra gondolt változat a zabpelyhes palacsinta idény gyümölcsökkel, diófélével tarkítva, szuperül megállja a helyét. Uzsonna ötletnek is abszolút megfelelnek, de egy gyümölcsválogatás is ideális választás minden életkorban.

  • Szeletelj! Vágd apró darabokra a menü egyes részeit! Miért? Egyrészről a szeletelt darabokat evőeszköz segítsége nélkül is el tudják fogyasztani. Ebből kifolyólag, nagy a sansz rá, hogy az egész elfogy, mert apránként, több részletbe tudnak enni belőle. Másrészről, kevésbé van esély arra, hogy szó szerint befalják a tízórait, ebédet vagy uzsonnát, ellenben az iskolai menüvel, ahol a menza ételeket általában egészben, osztatlanul kapják meg.

  • Különítsd el! Amellett, hogy a változatos étrend része, hogy az ételekkel együtt a színeket is kombinálod, a doboz tartalma legyen rendezett, ne egymásra halmozott ételekből álljon, mert az nem biztos, hogy étvágygerjesztő gyermekednek. Szerezz be olyan dobozokat, amiknek a belseje osztott! Ezzel egy rendszert is viszel csemetéd megfelelő táplálkozásába, nem fog habzsolni, másik oldalról pedig kezébe adod az irányítást és kísérletezést, hogy legyen kreatív, milyen sorrendben fogyasztja el, amit csomagoltál.

  • „Legyen csodás napod, kisfiam, puszil: Anyu és Apu!” A doboz tartalmának összeállítása mellett, fel tudod dobni a csomagot, mintás szalvétával vagy egy matricával és egy személyre szóló üzenettel, amivel ő is egyedinek fogja tartani kis pakkját, hiszen ezzel azt érezteted, hogy csak neki készült és érte fáradoztál, hogy egy szuper kaját alkoss.

Amellett, hogy odafigyelsz gyermeked egészséges étkezésére, kiemelten fontos, hogy energiadús is legyen az összeállított menü, hiszen a mozgás a lételemük, így a kalóriát is gyorsabban égetik. Egészséges reggelinek isteni és jól indítja a napot, például egy magvas kenyér mogyoróvajjal. Az ebéd menü szénhidrát dúsabb legyen és a hús nélkülözhetetlen összetevőként szerepeljen, legyen szó baromfihúsról, sertésről vagy éppen halról. Uzsonnára például kiváló a müzliszelet vagy smoothie, ennek már könnyedebb és lazább összetevőkből kell, álljon, mert a vacsora még hátra van.

Egy változatos étrend összeállítása és kiadagolása, időigényes program egy hosszú nap után. Teljes mértékig érthető, hogy egy egészséges vacsora elkészítésére már nem maradt időd. Neked is jár a pihenés, válaszd ki kedvenc konyhádat honlapunkról és rendelj vacsit az egész családnak!

Bejelentkezés