Élelmezési világnap – Ne pazarolj

PazarlásMinden évben október 16-án tartják az élelmezési világnapot, melyet a célból hozták létre, hogy mozgósítsák a kormányokat és felhívják a közvélemény figyelmét az emberiség nagy részét sújtó élelmezési problémára. A mozgalom egyébként 1979-ben indult, mégpedig magyar határozati javaslat alapján, ekkor ugyanis az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO római konferenciája során elfogadta a kezdeményezést.

Kétféle éhezésről beszélhetünk, a mennyiségi és a minőségi éhezésről. A mennyiségi éhezés azt jelenti, hogy nem áll fent olyan mennyiségű táplálék, amely fedezné a szervezet napi szükségleteit. Minőségi éhezés pedig az, amikor a létfenntartáshoz szükséges élelemhez hozzájut a szervezet ugyan, azonban ez nem tartalmazza a normális fejlődéshez, immunrendszerhez és növekedéshez létfontosságú vitaminokat.

A FAO, összegyűjtött pár érdekes tényt az élelmezési helyzettel kapcsolatban:

  1. A szegénységben élő emberek 75%-nak a megélhetését a mezőgazdaság és az elérhető természeti források adják.
  2. A népesség egyre növekszik, így 2030-ra 60%-kal kellene növelni az élelmiszertermelést, hogy képesek legyünk ellátni a szükségleteket.
  3. Évente közel 1,3 milliárd tonna élelmiszer vész kárba, ez egyes országokban a megtermelt étel közel harmadát kiteszi.
  4. Jelenleg a Földön közel minden 9. ember éhezik, ami a Föld lakosságának körülbelül 800 millióját jelenti.
  5. 216 millió ember került ki az éhezők köréből 1990 óta az éhezés csökkentését előirányzó Millenniumi Fejlesztési Célnak köszönhetően, azonban, hogy 2030-ig sikerüljön teljesen felszámolni az éhezést, arra évente átlagosan 267 milliárd dollárt kellene fordítani.

Te is tehetsz a pazarlás ellen! Figyelj a hűtődben lévő ételek szavatosságára és próbálj racionális fogyasztást bevezetni otthon is. Figyeld az október 16-ára meghirdetett kezdeményezéseket és segíts Te is a Föld lakosain!

Bejelentkezés