Emlékezzünk és ünnepeljünk finom ízekkel

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc nemzeti identitásunk egyik alapköve. Március 15-én a bátorságra, a hősiességre és hazánk védelmére emlékszünk, arra az erőre és kitartásra, amellyel őseink harcoltak szabadság érdekében.

Az Európa-szerte forradalmi hangulaton felbuzdulva, a márciusi ifjak hatalmas célt tűztek ki maguk és az ország elé. 12 pontban megfogalmazták országunk elvárásait, és Petőfi Sándor kultikussá vált versével, a Nemzeti dallal arra ösztönözte a népet, hogy hagyjanak fel az elnyomás tűrésével, a rabságból való kitörésből pedig egyetlen megoldás a harc.

A győzelem sajnos nem valósult meg, de mind a mai napig meghatározó eseményként tekintünk erre az időszakra, ami rengeteg változást hozott hazánknak, és nagyban meghatározta annak történelmét.

A múltra emlékezve felmerül bennünk a kérdés, vajon hogyan is éltek őseink, milyen hagyományokat őriztek, és persze az, hogy miket ettek. Vajon a klasszikus magyar ételek már akkor is hódítottak?

A magyar konyha számos kultikus étellel büszkélkedik. Számos étel alapja a paprika, paradicsom és hagyma kombó, amely egyéb húsok hozzáadásával teljesedik ki, az 1700-as években terjedt el az alföldi parasztélet jellegzetességeként.

Számos étel, mint a pörkölt, a gulyás, a csirkepaprikás vagy a halászlé alapjai ezek. A marhatenyésztés miatt a húsos ételek alapja sok esetben a marha volt, de persze a baromfi és sertés ételek is nagy népszerűségnek örvendtek. A zsír, a szalonna és a kolbász is fontos szerepet játszottak a mindennapi étkezésben, de a húsos ételek alapanyagai is voltak egyben.

A fűszerpaprika-őrlemény pedig nem véletlenül lett világhírű, persze más országokban is használják, de itthon előkelő helyet vívott ki magának a gasztronómiában. A fűszerpaprika 1600 táján vált honossá Magyarországon, és Szeged volt termesztésének központja.

A desszertek terén igazi hazai klasszikus a somlói galuska,1950-ben jelent meg a legendás Gundel étterem étlapján. De az 1884-ben megálmodott dobostorta is fontos része a magyar cukrásztörténelemnek, amely Dobos C. József pesti cukrászmester világhírű műve.

Te is megéheztél és kedvet kaptál egy klasszikus magyar finomsághoz? Válassz ma egy ínycsiklandó paprikás ételt és egy páratlan desszertet, ami biztosan feldobja a napodat.

Magyar étel
Magyaros ételkülönlegesség
Bejelentkezés