Ételallergia és ételintolerancia

AllergiaBár pontos adatok nincsenek, hozzávetőlegesen a magyar lakosság 3%-a ételallergiában, míg több mint 30%-a ételintoleranciában szenved. Bár bőven van között különbség, valójában mindkettő veszélyes és sok esetben maga az érintett nem feltétlen tudja, hogy efféle problémája lenne – Te tudod?

Ételallergia kialakulása

Több tényező játszhat szerepet: genetika, modern életvitel, túlzott higiénia a gyerekkorban stb. Okozója minden esetben az immunrendszer, ami túlzott reakcióval próbálja védeni a szervezetet. Leggyakrabban a tojás-, a glutén-, és a tejfehérje, azaz a tejallergia alakul ki. Az ételallergia tünetei például a kiütés, az ekcéma, vagy akár az orrnyálkahártya megduzzadása is, amely könnyen halálos lehet.

Ételallergia kezelése

Mivel az allergia jelenleg nem gyógyítható, ezért az egyetlen megoldás az olyan diétás ételek fogyasztása, amik nem tartalmazzák az adott allergéneket – tehát az első lépés az allergiavizsgálat. Ha például a tejfehérje allergia tüneteit észleljük (hasi fájdalom, hányinger, puffadás), majd a teszt során bebizonyosodott, hogy immunrendszerünk veszélyes anyagként azonosítja, akkor muszáj tejfehérje mentes ételeket ennünk. Szóba jöhet a kókusz- és mandulatej, különböző hústermékek (sertés, baromfi stb.), csokik, zöldségek és gyümölcsök, tejmentes margarinok, -felvágottak és -péksütemények (ezeket mindig ellenőrizzük az étlapon vagy a csomagoláson).

Ételintolerancia

Az ételintolerancia tünetei is kellemetlenek, de szerencsére kevésbé veszélyesek. Általában lassabban jelennek meg és emiatt van az, hogy sokan nem is tudják, hogy ebben szenvednek. Leggyakoribb a gluténérzékenység (lisztérzékenység) és laktózérzékenység. Tünetei pedig általában emésztőszervi problémákként jelentkeznek (hasfájás, puffadás), de megjelenhetnek állandó ekcémák vagy pattanások is.

Ételintolerancia kezelése

Az ételintolerancia diétával előzhető meg leginkább, így ha gluténérzékenyek vagyunk, akkor gluténmentes ételek, ha pedig laktózérzékenyek vagyunk, akkor laktózmentes ételek fogyasztása ajánlott – és így tovább a példának megfelelően. Az előbbi esetben tiltólistára kerülnek az olyan gabonafélék, mint az árpa, a búza, a rozs, és az ezekből készült készítmények, az utóbbi esetben pedig például az állati eredetű tejtermékek, illetve minden olyan készítmény vagy alapanyag, ami laktózt tartalmaz. Habár ebben az esetben léteznek különféle étkezés előtt fogyasztható rágótabletták is, amelyek pótolják a szervezetből hiányzó a laktáz enzimet, így immunissá teszik szervezetünket.

Bejelentkezés