Farsangra fel!

Bizony itt a farsangi mulatságok ideje. Sokan már csak gyerekkorukból emlékeznek néhány kedvelt jelmezükre, mások évről-évre a barátokkal és a családdal élik át a farsang kedvelt mulatságait.

Az időtartalma változó, mivel a húsvét előtti nagyböjt kezdetétől függ, de mindig a vízkereszt és a hamvazószerda közötti időszakot értjük alatta. Farsangi szokások hazánkban is elterjedtek, a népünnepségek rendszerint az időszak vége előtt voltak, hogy minden, télről megmaradt ételt időben el tudjanak fogyasztani a böjt kezdete előtt.

A farsangi hagyományok részét képezte a párkeresés és párválasztás, amelyhez kapcsolódik a farsangi fánk, ezt a lányok adták az általuk kedvelt fiúnak, mivel a fánk gyűrűje a jövendőbeli elköteleződésüket szimbolizálta. Ám a fánk összefonódása a mulatsággal egészen régi időkre nyúlik vissza.

A legenda szerint Marie Antoinette egy álarcosbál után fánkot vásárolt egy árustól, ami annyira ízlett neki, hogy a palotába kérette, és a bálok alkalmával rendszerint fánkkal kínálta vendégeit.

Farsangi fánk
Farsangi fánk


A fánkok eredetéről pedig az a szóbeszéd maradt fenn, hogy az osztrákoktól származik, amit a bécsi pék feleségének, Cecilia Krapfennek köszönhetünk. Aki egyes változatok szerint férjéhez, másik szerint megözvegyülését követően egy elégedetlen vásárlóhoz akart vágni egy darab tésztát, ami végül a forró olajban landolt és kisült, így ismerte meg a világ.

Idén itt az idő, hogy Te szervezz egy farsangi mulatságot, ahol kicsik és nagyok egyaránt jól érzik magukat. Mivel ez az időszak a finom és bőséges kajákról szól, remek választás a libacomb, vagy a kacsamell, egy ízletes sertésborda vagy egy igazán gazdag gulyás is. Az édességek terén természetesen a farsangi fánk uralkodik, de a csörögefánk, a túrófánk, és a kelt tésztás finomságok is népszerűek.

Farsangi fogás
Egy ízletes farsangi fogás


Csapj fergeteges mulatságot, és már csak a farsangi ételrendelésről kell gondoskodnod, mi minden mást megoldunk!

Bejelentkezés