Gyümölcsös mámor

Kétségtelenül a nyár legfinomabb ízei közé tartoznak a zamatos gyümölcsök. Sokszor nem is gondolunk bele a változatos elkészítésbe, és elvetjük a sütés, főzés lehetőségét a szezonális gyümölcsökből.

Persze frissen fogyasztva a legjobb a vitaminforrás, hiszen hőkezelés nélkül maradnak igazán vitamindúsak. Viszont a gasztronómia számos különlegességet tartogat számunkra, és érdemes kipróbálni az ízletes variációkat.

Kezdjük a desszertekkel. Gyakorlatilag bármit fel tudunk dobni egy kis gyümölccsel, legyen az sütemény, gofri vagy palacsinta. Sok esetben eleve a sütemények részét képezik, mint az almás pite vagy egy málnás sajttorta, de díszitésként is remekül mutat egy kis eper a brownie mellett.

És még nem is beszéltünk a gyümölcsökből készített finomságokról, mint a lekvárok, dzsemek, mártások, szószok, amelyek ínycsiklandóan nyakonöntenek a fagyitól kezdve egészen a tortaszeletig bármit.

Az ízutazást folytassuk a főételek felé. Itt már kicsivel nehezebb dolgunk van, ám annál izgalmasabb. Sokan élből elzárkóznak, az édes gyümölcsök húsokkal való kombinációjától, pedig számos remek páros születt már ezekből a variációkból is, amelyek meghódították a világot. Gondoljunk csak a hawaii csirkemellre, a szilvával töltött kacsa- vagy pulykasültre, a narancsos kacsára, vagy az áfonyamártásos camembertre.

De a csirke-barack kombináció, a gesztenye pulykával, vagy a meggymártásos karaj is gyakori variáció. A titok abban rejlik, hogy a gyümölcsök savassága és édessége mennyire passzol a húsok karakteres ízéhez, anélkül, hogy elnyomá azt. A kísérletezéssel sosem érdemes leállni, hiszen számos újdonságot tudunk felfedezni néhány izgalmas párosítással.

Ugye megkívántál néhány gyümölcsös finomságot? Legyen az desszert vagy főétel, merülj el a nyári ízek zamatában, és próbáld ki legfinomabb gyümölcsös fogásainkat még ma.

Gyümölcsös mámor
Gyümölcsös mámor
Bejelentkezés