Hálaadás - Thanksgiving Day

Az Egyesült Államokban november negyedik csütörtökén tartják a hálaadást, amelyet a magyarok leginkább sorozatokból és filmekből ismernek.

De miről is szól ez az ünnep?

Hálaadás és az ünnepi pulykaA történet szerint a hálaadás a 17. századig, az első angol puritán kivándorlókig nyúlik vissza. Ők 1620 őszén indultak el a Mayfloweren Amerikába, és december második felére érkeztek meg. A hideg tél sanyargatta őket, de az indián lakosoktól hamar elsajátították az életben maradás, a helyi növénytermesztés és a vadászat alapjait – ezért a következő ősszel egy közös ünnepséggel fejezték ki hálájukat a telepesek.

Abraham Lincoln elnök 1863-ban nyilvánította a napot a hálaadás napjává, törvény pedig 1941-ben lett belőle.

Ez a legfontosabb családi ünnep az USA-ban a karácsony mellett. Ilyenkor sokan átszelik az országot, hogy szeretteikkel legyenek, és egy nagy közös étkezéssel ünnepeljenek. A nap legfontosabb része a vacsora, ez sok családban már délután elkezdődik, hogy elegendő idő legyen elfogyasztani a finomabbnál finomabb falatokat.

A pulyka megsütése, esetleg megtöltése odafigyelést, időt és gyakorlatot kíván. Nem véletlen, hogy több millió receptet találunk az interneten róla. A legnagyobb nehézséget az okozza, hogy az akár 15-20 kilogrammos állatnak át kell sülnie, omlósnak kell lennie, és nem szabad kiszáradnia.

A pulyka tölteléke hasonló a Magyarországon megszokotthoz (és hozzánk hasonlóan nem is mindig töltik bele a pulykába, van, hogy a hús mellett sütik). A töltelék alapja kenyér, ehhez adnak például hagymát, zellert, répát – de a szokásos keveréket fel lehet dobni például almával vagy baconnel is.

Bár a sült pulyka a főszereplője a hálaadásnak, a köretek is fontosak. Hagyományosan van még az asztalon burgonyapüré, tőzegáfonya szósz, pecsenyelé és kelbimbó, de ugyancsak népszerű az édesburgonya, a (rakott) zöldbab és a kukorica.

Természetesen a hatalmas ünnepi asztalról a desszert sem hiányozhat: a hálaadás a pulyka mellett a pite napja is. A sütőtökös változat a leggyakoribb, ezt nagyjából úgy fűszerezik, mint mi a mézeskalácsot (vagy akár a forralt bort): általában fahéj, gyömbér, szerencsendió, szegfűszeg és szegfűbors megy a masszába.

Az amerikai konyha tehát nem csupán a hamburgerből és a barbecue-ból áll. Neked melyik fogás hatására futott össze a nyál a szádban?

Bejelentkezés