Honnan ered a Hawaii pizza?

Egy dolog kétségtelen, a pizza meghódította a világot. Mindenhol ismerik és szeretik, számos gasztronómia a saját szájízére formálta, így ma már rengeteg variáció, recept és újdonság létezik. Egy azonban biztos: az első, úgymond „eredeti” pizza, Olaszországból, egészen pontosan Nápolyból származik.

Ahogyan arról már többször írtuk, ennek a pizzának komoly múltja, tradíciója és számos szabálya van. Nem véletlenül került fel az UNESCO világörökségek listájára, így a nápolyi pizza sérthetetlenné vált.

De hogyan is indult világhódító útjára? Az 50-es évek letelepedési hullámainak köszönhetően jutott el Amerikába, ahol az olaszok a hazai hagyományok mentén rengeteg pizzériát nyitottak, később pedig az ottani ízlésre formálva, egyre inkább elterjedt a vastagabb tésztás változat, amely a nápolyi pizzával ellentétben alaposan meg volt pakolva.

Az Egyesült Államokból hamar Kanadába is eljutott a pizza szeretete. És itt kezdődik igazán a hawaii-i változat története… Minden tévhitet ledöntve az ananászos pizza nem Hawaiiról, hanem Kanadából származik. Egy ide letelepedett görög étterem tulajdonosnak és annak, kínai szakácsának találmánya.

Hawaii pizza
Hawaii pizza

Sam Panopoulos megnyitotta saját éttermét, ahol a pizza fő fogásként szerepelt, de szeretett volna valami különöset alkotni, hogy felvegye a versenyt a helyi pizzériákkal, ezért kísérletezgetésbe fogtak. Addig kizárólag a kínai konyhában volt ismert az édes és sós ételek párosítása, és Sam keletről érkezett alkalmazottja ezt ki is használta, így alkották meg a sonka-ananász-sajt kombójából a mára méltán híressé vált Hawaii pizzát.

Mivel az ananász valamilyen szinten eggyé vált Hawaiival, az elnevezés kézenfekvő volt, azt azonban jobb, ha tudjuk, hogy helyileg nincs hozzá köze. A hajdani különlegesség megítélése ma igen változó, nagyon sokak kedvencévé vált, míg mások képtelenek elfogadni ezt a verziót. Te mit gondolsz róla? Neked bejött? Akkor nincs más hátra…

Rendeld meg bátran, ma szakadj el a megszokott ízektől, és hagyd, hogy az ananász megízesítse a napod. Pizza rendelés és házhozszállítás most!

Bejelentkezés