Itt a farsangi fánkok ideje

Egy finom farsangi fánkA farsang eredete egészen a középkorig nyúlik vissza, hiszen már ebben az időszakban is rendeztek álarcos felvonulásokat, melyek az ünnep egyik legfőbb hagyományai közé tartoznak. Az ünnepi időszak január 6-tól egészen hamvazó szerdáig tart, tehát idén március 6-ig. Erre a nagyböjt előtti időre a mulatságok, a bálok és a hatalmas lakomák a jellemzők.

A farsangi szokások csúcspontja a karnevál, melyet az időszak utolsó 3 napján rendeznek, így ez egyben a tél búcsúztatásának szimbóluma is. Rengeteg városban ekkor mulatságokat szerveznek, a leghíresebb természetesen a Velencei karnevál, mely több ezer embert vonz a városba az év ezen szakaszában. Hazánkban ekkor rendezik meg a Busójárást, mely nem csupán egy tavaszváró hagyomány, hanem 2012 óta hungarikumaink között is szerepel. Ekkor a Mohácson élők és a környékbeliek álarcokba és busójelmezekbe bújva vonulnak fel az utcán, és a néphagyománynak megfelelően máglyagyújtással űzik el a telet.

Persze a farsangi szokások nem csupán a mulatságokban merülnek ki, hiszen a farsangi ételeknek is nagy hagyománya van. Az időszak tipikus ételei közé tartozik például a konyakos kacsasült, a gombás korhelyleves, vagy a kacsacomb is. A farsangi sütemények legismertebbje pedig tagadhatatlanul a fánk.

Ebből az isteni finom desszertből rengeteg fajtát ismerünk: szalagos fánk, csörögefánk, ekler fánk…

A legenda szerint már az ókori görögök és rómaiak számára is ismert volt a ma farsangi fánkként ismert édesség, Európában pedig 1400-as években bukkant fel. Elsőként Marie Antoinette királyné kóstolta meg egy karneváli éjszakán, ezután persze a királyi lakomák egyik elmaradhatatlan desszertje lett az istenifinom fánk.

A csábítóan finom, édes, kelt tésztás, olajban kisült csemege, baracklekvárral az igazi, azonban napjainkban már számtalan ízben, sőt formában is megkóstolhatjuk.

A farsangi sütemények klasszikusa a szalagos fánk, mely nevét a kisült tésztán körbefutó fehér csíkról, szalagról kapta.

Ennek elkészítése elsőre talán nehézkesnek tűnik, azonban titka igen egyszerű, hiszen a jól megkelt tészta az alapja. Persze a sütésére is vannak trükkök, így egyesek úgy tartják, hogy a farsangi fánkot úgy kell a forró olajba helyezni, hogy pont fordítva legyen, mint ahogyan a nyújtódeszkán volt. Emellett, ha ezt az oldalt sütjük, le kell takarni a serpenyőt fedővel, így ezáltal jelenik majd meg a szalag.

Az igazi klasszikus mellett érdemes megkóstolni a csörögefánkot, forgácsfánkot is, melyek legalább olyan finomak.

Ahogy hazánkban is, a legtöbb nemzetnek is megvan a saját hagyománya szerint készített fánkja, mint például a spanyol churros, vagy az osztrák Krapfen.

Farsangozz velünk és kóstold meg ínycsiklandozó farsangi ételeinket és süteményeinket.

Bejelentkezés