Karácsonyi fogások a világ minden tájáról

 

Közeledik, bizony hamarosan itt a Szenteste. A menün töröd a fejed? Kétféle család van. Az egyik, aki minden évben a jól bevált fogásokat készíti, a másik, aki évről-évre valami újdonsággal rukkol elő. Na de mit esznek a világ többi táján? Összeszedtünk pár érdekességet, melyekből könnyen meglehet, hogy Nálatok is az asztalra kerül majd 24-én egy-egy fogás…

Hal és kagylóOlaszország déli részén a karácsonyi vacsora a ”Hét hal ünnepe”, amit La Vigilia-nak is neveznek. A menü ilyenkor általában csak halat vagy kagylót tartalmaz, de hét különböző félének kell lennie.

Litvániában a 12 fogásos hús mentes vacsora, és a többféle töltelékkel készített gőzgombócok után jöhet a híres desszertjük, a kūčiukai, ami egy apró mákos keksz.

Fülöp-szigeteki karácsonyi menüAmennyiben igazán édes ünnepre vágysz, kóstold meg a Fülöp-szigeteki karácsonyi menüt. A sonkát mézzel édesítik, a ropogós sült malacka bőrét pedig karamellizálják. A spagettit is édesen eszik, amit cukorral édesített paradicsomszósszal tálalnak. A karácsonyi fő menü pedig az ökörpacal mogyorószósszal.

Sült pulykaA britek híres karácsonyi vacsorájára bizonyára sokan szívesen elmennének. Sült pulyka, sült krumpli, kelbimbó, áfonya, barna szósz és ínycsiklandó töltelékek. Na meg persze az elmaradhatatlan Yorkshire puding, ami tulajdonképpen egy sós sült tészta.

Francia karácsonyi desszertHa francia karácsonyi desszert, akkor mindenképpen valami csokoládés, mégpedig a Buche de noel, vagyis a csokoládés fatörzs. Egy finom rumos piskóta, kakaós krémmel és reszelt narancshéjjal.

Hagyományos német karácsonyi menüA hagyományos német karácsonyi menü szerves része a sült liba és a ponty. Köretnek leggyakrabban burgonyát, párolt zöldségeket és savanyú káposztát fogyasztanak.

Híres dán karácsonyi desszertspecialitás az aebleskiver, amely egyfajta töltött fánk, melyet speciális öntöttvas serpenyőben sütnek, és porcukorral hintve tálalják.

Dán karácsonyi desszertspecialitásAmennyiben nem vagy épp egy konyhatündér, vagy inkább pihenőre fognád az ünnepi időszakot sincs probléma. Az ÉtelBróker ínycsiklandó kínálatából rendelhetsz ételt és garantáltan csodás fogásokat varázsolhatsz a karácsonyi asztalra.

Bejelentkezés