Kézzel vagy villával? Te tisztában vagy az étkezési etikettel?

Bizony az evőeszközök helyes használata és az éttermi etikett is tud fejtörést okozni, ezért összeszedtünk pár alap jótanácsot, mellyel sikerül elkerülni a kínos helyzeteket:

etikett

  • Ha szünetet akarsz tartani az étkezésben, két evőeszközödet helyezd el egy kis háztető formában a tányérodon, de úgy, hogy ne érjen össze.
  • Amennyiben szeretnéd jelezni a pincérnek, hogy várod a következő fogást, úgy a kést vízszintesen, a villát pedig rá merőlegesen helyezd el.
  • Ha befejezted az étekést, akkor a villát és a kést is függőlegesen helyzetben illeszd a tányérra, ugyanis a közhiedelemmel ellentétben, ez jelenti a falatozás végét.
  • Amennyiben finoman szeretnéd közölni, hogy nem ízlett az étel, evőeszközeiddel könnyen megteheted: a villa fogai közé illeszted a kést, mint egy háromszög csúcsát megformázva.

Amikor egy étkezés alkalmával csak kanalat vagy villát használsz, úgy az evőeszközt a jobb kezedben tartsd. Ha kés- villa kombináció szükséges a menü elfogyasztásához, úgy a kést a jobb, a villát pedig a bal kezedbe fogd. Figyelj rá, hogy a kést soha se markold.

A kanálnak csak a peremét érintsd a szádhoz, illetlenség az egész fejet bekapni. Ne szürcsölj és semmiképp ne fújogasd az ételt, inkább várd meg amíg kellő hőmérsékletűre hűl. Mindig csak akkora adagot vegyél fel a villáddal, melyet könnyedén be tudsz venni a szádba. Azt pedig reméljük meg sem kell említenünk, hogy mennyire neveletlen, ha a kést valaki a szájába veszi, esetleg lenyalja…

Kézzel enni? Ugye gyerekkorodban a Te szüleid is megtanították, hogy modortalanság kézzel enni. Az étkezési etikett valóban szigorú szabályok szerint jár el, hogy mit is illik evőeszköz nélkül fogyasztani, azonban néha jobb ezeket áthágni. Hogy miért? Kutatások bizonyítják, hogy számtalan jótékony hatása van. Nézzük:

  • Nem a gép előtt töltöd az ebédidőt, ugyanis ott elég macerás lenne a kézzel evés. Ilyenkor csak és kizárólag az étkezésre kell koncentrálnod, így gyorsabban észreveszed, ha már jóllaktál.
  • Jobb lesz az emésztésed. Miután alaposan megmostad a kezed, úgy a kártékony baktériumok már nem lesznek az ebédtársaid, azonban a szervezet számára hasznos baktériumflórák igen. Flórákkal enni előnyös, ugyanis ezek a jótékony bacik segítik az emésztőrendszer munkáját.
  • A kezeden található idegvégződések információkat küldenek az agyba, melyek segítik, hogy emésztőrendszered mire készüljön fel: hideg vagy meleg, kemény vagy puha élelem érkezik.

Rengeteg étkezési szabály és etikett ez… A legjobb lesz, ha otthon maradsz és rendelsz valami finomat az ÉtelBróker ínycsiklandó kínálatából, és úgy eszed meg, ahogy akarod: kézzel, késsel, villával, merőkanállal, amivel jól esik.

Bejelentkezés