Ma van a palacsinta világnapja

Joggal teheti fel magának az ember a kérdés, hogy miköze a húshagyó keddnek a palacsintához. A válasz pedig abban az egyszerű népi bölcsességben rejlik, hogy a nagyböjt kezdete előtt nemcsak húst ettek utoljára az emberek, hanem zsírt és tojást is. A palacsinta pedig tökéletes választás volt, hogy felhasználják ezen maradék összetevőket.

A palacsinta nagy múltra tekint vissza és már 1439-ben is szerepelt a szakácskönyvek receptjei között. Ezen a napon számos rendezvénnyel próbálnak emléket állítani ennek a gyerekek és felnőttek által is közkedvelt desszertkülönlegességnek. Óriási hagyománya van a sütési fortélyok mellett a palacsinta levegőben történő megfordításának is, melyet előszeretettel demonstrálnak a különféle rendezvények alkalmával. Érdekesség, hogy a brit kultúrában úgynevezett palacsintaharang - déli harangszó - jelzi a sütés kezdetét.

A palacsinta összetevői országonként változhatnak de az alap hozzávalók a liszt, a tojás, a és a cukor. A készítési módoknál nem csak a hagyományos serpenyővel találkozhatunk hanem a rakott, sütőben elkészült változatokkal is.

Hazánkban a töltelékek között a legnépszerűbb a kakaó, lekvár (barack és szilvalekvár), túró és természetesen a nutella. A britek szívesen fogyasztják a palacsintát például citromlével összekevert cukorral megszórva, így kapva az édes és a keserű kontrasztot.

Még nálunk a könnyen feltekerhető sima palacsintát sütik a legtöbben, addig máshol a kisebb és vastagabb japán vagy amerikai palacsinta hódít. Az amerikai palacsinta tésztáját gyakran színesítik különféle bogyós illetve aszalt vagy kandírozott gyümölcsökkel, így téve a  végeredményt fínomabbá.

Az édes változatok mellett persze létezik sós palacsinta is, gondoljunk csak a hortobágyi húsos palacsintára.

Ha kedvet kaptál és szeretnéd feldobni a napodat néhágy finom palacsintával, akkor mutatunk neked pár helyet ahonnan azonnal rendelhetsz is: palacsinta rendelés itt. Ha viszont saját magad szeretnéd elkészíteni, akkor a kép alatt megtalálod a receptet.

Palacsinta
Hagyományos palacsinta

 

Hagyományos palacsinta recept

Hozzávalók:

  • 200 g liszt
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál olaj
  • 5 dl szénsavas ásványvíz

Elkészítés:

  • Keverjük össze a hozzávalókat egy tálban.
  • Ha úgy látjuk, hogy szükséges, öntsünk még hozzá vizet.
  • Hagyjuk pihenni 5-10 percig.
  • Süssük ki a szokott módon kiolajozott forró serpenyőben.
  • Ízesítsük kedvünk szerint.
Bejelentkezés