Mi egészséges a hamburgerben?

Bár a klasszikus hamburger nem kifejezetten egészséges, mégis vannak egészséges részei, illetve fitt burger változatban is fogyaszthatod. A zsíros hús és sajt, a fehérlisztből készült buci és a cukros szósz is helyettesíthető egészséges alternatívákkal, ha épp erre vágysz.

Először is kiemeljük, hogy nem minden egészségtelen, ami egy klasszikus hamburgerben megtalálható: a finom zöldségek, mint a paradicsom, saláta, uborka, lilahagyma mind tele vannak vitaminokkal, rostokkal és más értékes tápanyagokkal.

Ha éppen diétázol vagy elkezdtél átállni az egészségtudatos életmódra, akkor néhanapján belefér egy-egy „csaló nap”, amikor jóízűen elfogyasztasz egy csirkés, halas vagy vega burgert. Ettől függetlenül, összességében egy hamburger nem minősül egészséges ételnek, hacsak nem figyelsz oda minden apró részletre.

Hamburger
Retró hamburger
(Kép forrása: https://images.unsplash.com/photo-1522036664039-3c5756c2b459)

Kezdjük a bucival: a hagyományos, fehér lisztből készült zsemle helyett válassz tönkölyből, zabpehelylisztből vagy teljes kiőrlésű lisztből készült változatot. Az utóbbiak magasabb vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek, és kevésbé hizlalnak, mint a fehér lisztből készült zsemlék.

Térjünk át a húsra: zsíros marhahús helyett részesítsd előnyben a sovány csirkéből, pulykából vagy halból készült húspogácsát. Megteheted, hogy hús helyett tofut, quinoát vagy zöldségeket választasz a pogácsához. A növényi eredetű fehérjék nagy előnye, hogy javítják az emésztést és az anyagcserét.

Az sem mindegy, hogy milyen szósz kerül a hamburgerbe. A ketchup és a barbecue szósz tele van cukorral, ezért jobb, ha házi készítésű paradicsomszószt vagy zöldségkrémet használsz. Ha hiányzik az édeskés íz, rakj egy kevés friss ananászt a zöldségek közé.

Ha magadnak készíted otthon, minden részletre oda tudsz figyelni a zsemlétől a szószig, de sokkal több időt is kell rászánnod. Nincs türelmed hozzá, vagy inkább maradsz egy hagyományos hamburgernél? Válaszd ki a legínycsiklandóbb hambit éttermeink kínálatából és rendeld meg most.

Bejelentkezés