Mindenki kedvenc lélekmelengetője – az aranysárga húsleves

magyaros

Sokan nekünk tulajdonítják, azonban a mai értelembe vett húsleves a franciáktól származik, mégpedig Strasbourgból. Azóta minden nemzet megtalálta a saját szájíze alapján készült fogást, ahogy nálunk is elterjedt az Újházi tyúkhúsleves, a csontleves és a húsleves karajcsontból. Számtalan remek húsleves recepttel találkozhatunk az interneten, a nagyi féltett receptkönyvében, vagy főzőműsorokban, mint például: húsleves csirkéből, csontleves recept, húsleves marhacsontból, de még azt is megtudhatjuk, hogyan kell a zavarosra sikeredett húslevest deríteni.

Húsleves gardagonNem csak a magyar családok receptkönyvében találkozhatunk az említett csodaszerrel, számtalan népmeseírót is megihletett, vegyük például csak Mátyás királyt, aki annyi aranyat adott a jószívű anyókának, ahány zsírcsepp gyöngyözött a húslevese tetején, vagy az agyafúrt szegény katonát, aki kőlevest főzetett a fukar öregasszonnyal.

Finom íze mellett gyógyhatásáról is ismert az aranyló leves. Évszázados megfigyelés, hogy influenza esetén igazi csodaszernek bizonyul, a University of Nebraska kutatói pedig arra jöttek rá, hogy a nagyi levese, azaz a csirkehúsleves bizonyítottan csökkenti a felsőlégúti megbetegedések tüneteit. És hogy miért? A hús és a különböző zöldségek gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkeznek, így legyőzve a vírusos megbetegedések kórokozóit. De ne feledkezzünk meg még egy pozitív hatásáról, arról, ami mindenkinek elsőnek ugrik be egy átmulatott éjszaka után: a húsleves a másnaposság ellenszere. Pótolja az elvesztett folyadék és káliummennyiséget, amiért a dehidratáltság állapotában szinte kiállt a testünk. Egy tál leves után máris jobban érezzük magunkat.

Ki ilyen, ki olyan okból fogyasztja a húslevest, de abban mind egyetérthetünk, hogy egész évben jól esik, és egy falatnyi otthont varázsol a szánkba. Télen befűti a konyhát melengető illata, azonban nyáron is szívesen fogyasztunk belőle. Megkívántad Te is ugye? Rendeld házhoz hazai ízvilágú leveseinket színes étterem kínálatunkból: magyaros konyháink.

Bejelentkezés