Nem minden gyros ami döner

Sokunk nagy kedvence és életmentő buli utáni elesége is a gyros vagy a döner. De most akkor mi micsoda is és honnan származik? Egyáltalán mi a különbség a görög és a török konyha eme egybeesős ételkülönlegessége között? Mutatjuk:


Isteni döner kebab tálalva Ízletes gyrosA döner, pontosabban a döner kebab török eredetű finomság, a szó jelentése pedig forgó sült. Tradicionálisan bárányhúsból készül, de itthon marhából és csirkéből is készítik. Elődje már a XVIII. századi oszmán utazókönyvekben fellelhető, ahol még vízszintes nyárson készítették. A függőleges nyárson sütés, locsolgatás és húsvágdosás Hajdi İskender nevéhez kötődik, viszont a mai értelemben vett dönert, ami gyorsételként is eladható, Kadir Nurmantól származtatják. Általában pitában vagy dürümben szolgálják fel, zöldségekkel, savanyúsággal és valamilyen öntettel.


A gyros elég sok változatban terjedt el hazánkban, azonban az eredeti görög gyrost olajjal megkent és meggrillezett pitában, paradicsommal, hagymával és tzatziki szósszal tálalják, valamit sok esetben pár szem ropogós, aranybarna sültkrumpli is kerül bele. Hús terén van választék: sertés, csirke, marha, borjú, bárány és birka is szolgálhat alapul ebben a remekműben, hazánkban a legelterjedtebb a csirke és a sertés. A gyros szó a a 'γύρος' görög szóból ered, mely török társához hasonlóan forgatni-t jelent. Ezt a finomságot is szintén függőlegesen és forgatva készítik, melyet a törököktől lestek el a XIX. században.


Sok ételkülönlegességben fellelhető az Oszmán Birodalom hatása a görög konyhaművészetre, ott van például a török szőlőleves, a yaprak sarma mely a görög dolmades alapjául szolgált. Ez tulajdonképpen egy szőlőlevelekbe töltött, kapros, fűszeres rizses étel, mely török társához hasonlóan igazán egyedi és ízletes.


Mind a török, mind a görög konyha remek fogásokat tartogat, és hála rövid gyorstalpalónknak, már Te is fogod tudni a különbségeket a gyros és a döner között. Egy viszont biztos: akár dönert akár gyrost választasz, nem érhet csalódás. Neked már csak azt kell kitalálni, hogy melyiket rendeled házhoz az ÉtelBróker ínycsiklandó kínálatából.

Bejelentkezés