Nemzetek salátái

A saláták népszerűsége töretlen: rengetegen fogyasztják előszeretettel szerte a világon. A vitaminokban gazdag, finom öntetekkel kevert ételnek számtalan variációja létezik, melyek nem minden esetben köthetők egyetlen személyhez vagy országhoz.

Ha azt hallod, hogy „pilóta saláta”, tudod, melyik ételről van szó? A világ egyik legismertebb salátáját, a Cézár salátát hívták így eredetileg. Az ételt később a recept megalkotójáról, a Mexikóban élő, de olasz származású Cesare Cardiniről nevezték el. Ahogy telt az idő, úgy hódította meg az egész világot a Cézár saláta, jellegzetes öntetének és ropogós jellegének köszönhetően.

Roppant érdekes az amerikai káposztasaláta esete, ugyanis a receptet hollandoktól ismerték meg az amerikaiak. Az eredeti coleslaw csupán reszelt fejes káposztát és olajos-ecetes öntetet tartalmazott, majd az amerikaiak változtattak rajta egy kicsit: reszelt sárgarépát, vöröshagymát és majonézes dresszinget adtak hozzá. Kiváló savanyúság hamburger mellé.

Görög saláta
Görög saláta
(Kép forrása: https://images.pexels.com/photos/1152237/pexels-photo-1152237.jpeg)


Nem kell tengerentúlra mennünk ahhoz, hogy izgalmas eredetű salátareceptekre leljünk, vegyük például az orosz hússalátát. Az eredeti receptnek köze sincs az általunk ismert orosz hússalátához: a „vadmadár majonéz” névre keresztelt fogás többek között fácánhúst, fekete kaviárt, kapribogyót és rákot tartalmazott. A szakács hétpecsétes titokként őrizte a pontos receptet, de egy munkatársa igyekezett megfigyelni őt a saláta készítése közben. Amit látott, alapot adott a mai orosz hússalátának.

A görög saláta is ismerősen hangzik, ugye? Ez a finomság egy igazi színkavalkád. Az eredete görög falvakra vezethető vissza, ahol a helyiek összekevertek egy kis paradicsomot, lilahagymát, uborkát és feta sajtot. Egyes régiókban olívabogyót is adtak hozzá, illetve az is változó volt, hogy a sajtot feldarabolva tették bele, vagy villával összezúzták.

Még számtalan különböző saláta létezik a világon, a mexikói babsalátától kezdve a svéd gombasalátáig. Színesek, ízletesek és tele vannak vitaminokkal - nem véletlenül szeretjük őket.

Fedezd fel éttermeink kínálatát, találd meg a kedvenc salátáidat és add le a rendelésed most.

Bejelentkezés