Olaszország, Te csodás – az egészséges tészta nyomában

Olasz pizzaA tészta története több évezredes múltra tekint vissza – TÉNY. Az olasz tészta receptek az egész világon ismertek – TÉNY. De mégis, milyen előnyei vagy esetleg hátrányai vannak, ha ezeket az ételeket fogyasztjuk állandóan? Melyik a jobb: a lassan felszívódó- vagy a gyorsan felszívódó szénhidrátok? Tudj meg mindent Te is ebből a cikkből.

A „legolaszabb” pizza születése

Az egyik legelterjedtebb és legeredetibb pizzán a nemzeti lobogó színei köszönnek vissza. Te kitalálod a recept alapján, hogy melyikről is van szó? Íme: olasz pizzatészta, friss zöld bazsalikom, fehér mozzarella, a piros színt megtestesítő paradicsomszósz és végül a friss paradicsomszeletek. Mielőtt leírnánk a választ, ismerd meg keletkezésének történetét:

Éppen 130 évvel ezelőtt I. Umberto király és Margherita di Savoia királyné Nápoly leghíresebb séfjét, Raffaele Espositót kérte meg, hogy készítsen nekik valami speciális finomságot. A különleges alkalom különleges ételt kívánt meg, így a híres trikolor zászló színei alapján készítette el azt a bizonyos pizzát. Margherita királynénak annyira tetszett az újdonság, hogy külön köszönőlevelet írt a szakácsnak, aki tiszteletből később el is nevezte róla mesterművét. Így született meg a ma is ismert Margherita pizza (amit az ÉtelBróker weboldalán máris meg tudsz rendelni). A kis történelmi kitérő után térjünk át a kérdésre, egészséges-e a pasta?

Diétás tészta – van ilyen?

Manapság virágkorát éli az alacsony szénhidráttartalmú ételek fogyasztása, de valójában ez hosszútávon inkább árt a szervezetünknek. Ha egy hasonlattal kellene élni, akkor ez a tápanyag olyan számunkra, mint az autónak az üzemanyag. Habár létezik szénhidrátmentes tészta is, inkább ne erre helyezd a hangsúlyt, amikor étrendedet állítod össze, hiszen kocsidnak is a jobb minőségű üzemanyagot szánnád.

Amit mindenképp fontos megfogadnod – függetlenül attól, hogy fogyókúrázol vagy sem – az az, hogy a lassan felszívódó szénhidrát bevitel sokkal előnyösebb. Hogy miért? Mert nem okoz azonnal kiugró vércukorszint emelkedést, ráadásul energiaszintedet – ahogy neve is jelzi – hosszú ideig fenntartja. Nem kell lemondanod tehát a finom fogásokról, hiszen a méltán híres durum tészta pont ilyen, ráadásul az eredeti olasz lasagne és az olasz spagetti is ebből készül.

Tudtad? Az olasz tészták valójában mind durumbúzából készülnek

A tészta hazája a közhiedelemmel ellentétben nem Itália, hiszen már jóval azelőtt a kínaiaknak is megvolt a sajátjuk – igaz ők rizsből készítették. Az eredeti mediterrán durum tészta kalóriatartalma alacsonyabb, mint a hagyományos változatoké, épp ezért a tömeges elhízás nem gyakori arrafelé. Sőt, a legújabb kutatások azt mutatják, hogy a durum állandó fogyasztása hozzájárul az egészséges testtömegindexhez. A szakemberek azt javasolják még, hogy emellett egészítsük ki étrendünket vitaminokban gazdag zöldségekkel és gyümölcsökkel, így testünk könnyebben dolgozhat majd a zsírok lebontásán.

Figyelj napi szénhidrátbeviteledre, fogyassz Te is minőségi olasz tésztafajtákat és tartsd fenn egészséged. Válogass az ÉtelBróker étlapjairól, keresd olasz konyháinkat vagy csak gyorsan rendelj egy pizzát!

Bejelentkezés