Rántott hús

Mi lehet az? A legtöbben örök kedvencüknek tartják. A vasárnapi ebédek megszokott sztárja, és mi gyakran zsömlébe helyezzük, hogy az utakra is magunkkal tudjuk vinni. Ugye tudod, hogy a méltán híres rántott húsról van szó?

A legtöbben így emlegetjük, de a bécsi szelet azaz a wiener schnitzel, megnevezés is igazán elterjedt változat, főleg, ha óriási. Azt tudjuk, hogy kalóriában nem szűkölködik, de mindezt az íze kárpótolja. Ma már csirkéből, sertésből, pulykából is készítünk vékonyra klopfolt, panírba borított, ízletes szeleteket, azonban az eredeti recept alapján ez borjúhúsból készült. Azt a kérdést viszont korántsem ilyen könnyű megválaszolni, hogy melyik nemzet specialitása.

A versenyben az osztrákok maradtak bent a híres Wiener Schnitzeljükkel, és az olaszok a hasonló nagy kedvenccel, a Cotoletta alla Milaneseval. Igen hasonló recept, a megjelenésük idejét azonban nehéz felkutatni.

Egyes eredmények szerint, a bécsi éttermek 1850-ben már kínálták híres borjúszeletüket, ám az olaszok egészen 1134-ig vissza tudják vezeti specialitásuk történetét. Az elfogadott álláspont szerint, a Habsburgok hozták a köztudatba, az azonban kétséges maradt, hogy az osztrák vagy az olasz ág tette népszerűvé.

Ínycsiklandó tészta
Rántott hús


Ha még nem kívántad volna meg eléggé, mutatunk néhány felturbózott verziót, amelyek új szintre emelik majd a megszokott rántott hús ízvilágát. Jellemzően a panírban van a fortély, a zsemlemorzsát érdemes feldobni vagy helyettesíteni, erre pedig igen közkedvelt megoldás a szezámmag, amely igazán különleges ízt kölcsönöz a panírnak. Szintén egyszerű trükk, mégis sokan odavannak érte, ami nem is csoda. Ez pedig nem más, mint a sajtos megoldás. Mindössze parmezánt kell reszelni a morzsában jó bőségesen és máris egy sokkal karakteresebb ízvilágot kapunk.

De a zsemlemorzsa helyett is léteznek alternatívák, ilyen például, ha polentával van helyettesítve, persze egy kis parmezán itt sem árt, hogy még gazdagabbak legyenek az ízek. Szintén izgalmas variáció, ha a tojás után apróra tört nachos darabkákba mártod a rántani szánt húst.

Bármelyik verziót is próbálod ki, egy biztos, a rántott hús már örök kedvenc marad. Ha pedig kedvet kaptál egy klasszikus rántott húshoz, nincs is más dolgod, csak kiválasztani éttermeink kínálata közül a mindig befutó fogásod.

Jó étvágyat kívánunk!

Bejelentkezés