Vegetáriánus vs. vegán – gyakori kérdések és válaszok

Mik a legnépszerűbb vegán receptek? Mi kell egy vegetáriánus étrend összeállításához? Egyáltalán milyen a vegetáriánus konyha és milyen fajta vegánságok léteznek? Az internet tele van ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel, mi végre választ adunk ezekre.

vegetarianus_veganVegetáriánus vagy vegán – nem mindegy

Egy kis halevés itt, egy kis tojásevés ott – a különböző táplálkozási formákat követők, különböző ételeket engedhetnek meg maguknak, így néha belefér egy s más. A vegetáriánus és vegán közti különbség nem olyan bonyolult. Elsőként azt érdemes megjegyezni, hogy a vegetarianizmus egy gyűjtő fogalom, amely azt az étkezési gyakorlatot jelenti, amely elítél minden olyan táplálékbevitelt, amely állatok megölésével jár. Nézzük az ágazatait, engedékenységi sorrendben:

- Veganizmus: a legszigorúbb irányzat, amely nem csak az étrendre, hanem az életformára is nagy hatással van. Követőik nem vásárolnak sem bőr-, sem állatokon tesztelt termékeket, hiszen céljuk az állatok megóvása minden szükségtelen szenvedéstől. Logikusan következik ebből, hogy a vegán étel receptek egyáltalán nem tartalmaznak állati eredetű élelmiszereket.

- Ovo vegetáriánus: a követők étrendje bár főleg vegán alapanyagokat, tehát növényeket tartalmaznak, a tiltólistán már nem szerepel például a tojás. Az ágazat ugyanis megengedi azoknak az ennivalóknak a fogyasztását, amelyek nem járnak gyilkolással.

- Szemi vegetáriánus: sokak szerint nem tekinthető valódi vega irányzatnak, hiszen a fehérhúsok, mint például baromfi-, vagy halételek evését megengedi. Az előző két irányzattal ellentétben általában nem etikai, hanem egészségügyi okai vannak ennek a táplálkozási gyakorlatnak.

A kiegyensúlyozott vegetáriánus étrend

Kutatások bizonyították a vegetarianizmus pozitív élettani hatásait: jelentősen csökkenti az olyan betegségek kialakulását, mint például a stroke vagy a cukorbetegség. A vegetáriánus életmód előnyei között pedig rengeteg dolgot fel lehet sorolni: elősegíti, hogy szervezetünk állandó, magas energiaszinten maradjon, illetve a fogyást is.

A Vegán étrend veszélyei (?)

Akár a szigorúan csak vegán élelmiszerek fogyasztása mellett is élhetünk kiegyensúlyozottan, azonban ez nemcsak tűpontos étrendtervezést igényel, de bizony táplálékkiegészítők állandó szedését is. Ennek oka, hogy olyan nélkülözhetetlen tápanyagok, mint a B-12 vitamin kizárólag állati eredetű táplálékforrásban van jelen, és ennek hiánya rombolja a szervezetet, és olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a krónikus fáradtság vagy sápadt bőr.

Tippek a vegán/vegetáriánus étrend kialakításához

Az egyszerű, ám ínycsiklandó gyümölcs- és zöldségsalátán túl vannak vegán egytálételek is, amelyek legtöbb esetben tényleg ízletesek. Íme néhány: vegán rakott krumpli, rakott bulgur spenóttal és tofuval, sült zöldséges kuszkusz stb.

Ahhoz, hogy a vegetarianizmus veszélyeit elkerüld, mindig alaposan nézd át, milyen a táplálékbeviteled, főleg ha csak növényeket fogyasztasz. Érdemes egy heti vegán étrendet összeállítani, amely fedez minden vitamint és ásványi anyagot.

Nincs időd főzni? Rendelj vega/vegán ételeket az ÉtelBróker étlapjairól és találd meg a szájízedhez leginkább passzoló húsnélküli fogásokat.

Bejelentkezés