Az olasz tésztákon túl – kínai tésztafélék

Egy finom kínai tésztakülönlegességAz olasz tésztákon túl

Ha tészta, akkor mindenkinek az olasz gasztronómia ínycsiklandó pasta fogásai jutnak az eszébe, azonban van még egy említésre méltó konyha, mely jócskán bővelkedik tésztaételekben, melyek ráadásul igencsak egészségesek is.

Nézzük:

Bizony, az ázsiai világ üvegtészta és rizstészta különlegességeiről beszélünk, ami sokaknak csak kínai tészta néven válik ismerőssé. Annyit már elöljáróban elárulunk, hogy egyikben sincs liszt se tojás, így lisztérzékenynek és tojásérzékenyeknek kiváló tésztaalternatíva lehet.

Az üvegen túl…

Az üvegtésztát Délkelet- Ázsiának köszönhetjük, ami náluk dongfen néven vált ismertté. Nevét azért kapta, mert opálosan áttetsző, emlékeztetve az üveg felületére. Mungóbabból kivont keményítőből készítik tojás hozzáadása nélkül, emiatt a legegészségesebb köretek között tartják számon. A mungóbab lisztje gazdag vitaminokban (nagy mennyiségben tartalmaz B1-, B2- valamint A-vitamint is), magas a fehérjetartalma és nagyon alacsony a zsír- és szénhidráttartalma, így értékesebb tápanyag, mint a búzaliszt. Ezeken kívül tartalmaz még vasat, kalciumot és foszfort. Az üvegtészta glikémiás indexe alacsony (pontosan 33), így fogyasztása nem jár jelentős vércukorszint emelkedéssel, ennek köszönhetően pedig diétázók és cukorbeteget is nyugodt szívvel ehetnek belőle.

Az ételallergiások kedvence

Az ételallergiások kedvenceként is emlegetik a rizstésztát, ugyanis rizslisztből, tojás hozzáadása nélkül készül, így gluténmentes és hipoallergén. Nagy mennyiségben található meg benne vas, foszfor és magnézium, emellett pedig gazdag kalciumban, káliumban és nátriumban egyaránt. Ezen tulajdonságai miatt különösen ajánlják fogyasztását magas vérnyomásban szenvedőknek, szívelégtelenséggel küzdőknek és vizesedéssel járó panaszosoknak egyaránt.

Összességében elmondhatjuk, hogy mindkét tészta kiváló fogyókúrához, diétához. Alkalmas cukorbetegek és inzulin rezisztens étrendet követők számára, emellett pedig vitamin és tápanyagtartalmuk miatt az egészséges étrend elengedhetetlen részei.

Számos üvegtészta receptet és rizstészta receptet találunk az interneten, melyek elkészítése se ördöngösség, mindkét fajtát elég csupán leforrázni és állni hagyni. Semleges ízük miatt sós és édes variációkban is különlegesség készülhet belőlük. Nem bíbelődnél a konyhában? Igazi autentikus ízekre vágysz? Keresd ázsiai konyhakínálatunkat, és ízük mellett élvezd a tészták jótékony hatásait is.

Bejelentkezés