Cukorbetegség – együttélés és megelőzés

Inzulinrezisztencia

cukorbetegsegSzénhidrát-anyagcsere zavarnak hívjuk azt az állapotot, amikor a szervezet sejtjei nem képesek reagálni az inzulinra, így nem segítik a cukor – vagyis a glükóz – felszívódását, ami így a véráramban marad és magas vércukorszintet idézhet elő. Ez hosszútávon 2-es típusú cukorbetegség kialakulását eredményezi.

Hogyan alakul ki? Több tényező is közrejátszik a kutatók szerint, és vannak olyan okok, amelyek ellen nem tehetünk semmit, mint például a genetikai hajlam. Ugyanakkor, ha odafigyelsz az életmódodra, akkor nagyobb valószínűséggel kerülheted el ezt az állapotot: segít például az állandó testmozgás és a szénhidrát diéta. Ne értsd félre, nem kell teljesen leállni a tésztaevéssel – korábbi cikkünkben már bemutattuk, mennyire egészséges – és nem kell félmaratonokat lefutnod, egyszerűen csak figyelj oda a tényezőkre.

Cukorbetegség és típusai

A 2-es típusú cukorbetegség (diabetes) magyarul az olyan inzulinrezisztencia, amely hosszú ideje fenn áll és állandósult. Kialakulása után gyógyítani már nem lehet, de néhány alapszabály betartása mellett teljes életet élhetsz vele. A testmozgás mellett érdemes megfogadni az inzulinrezisztencia diéta alapjait: lényege, hogy állandóan vigyél be szénhidrátot, de inkább napi többször, kevés mennyiségben. Reggelire ez a bevitel legyen a legalacsonyabb, délben a legmagasabb, estefele pedig a kettő között.

Az 1-es típusú diabétesz oka a hasnyálmirigy által termelt inzulin hiánya, ami hasonlóan az inzulinrezisztenciához, a vércukor tartós emelkedését okozza. Leggyakrabban már gyerekkorban jelentkezik és állandó kezelést igényel, az úgynevezett diabetikus étrendet. Hogy mit ehetsz? A mintaétrend összeállításakor több szempontot is figyelembe kell venned és szigorúan be kell tartanod a következő szabályokat: diétád során száműznöd kell a cukrot – üdítők, édességek stb. – és kerülnöd kell a szénhidrátokat is: lisztes áruk (fehér kenyér), gabonafélék (kukorica). Ráadásul gyümölcsöket sem ehetsz kiló számra, muszáj minimalizálnod a fogyasztást.

A terhességi cukorbetegség az az állapot, amikor a kismamánál a várandóság ideje alatt alakul ki az inzulinrezisztencia, akár minden előzmény nélkül. Legfőbb okai a méhlepényben termelődő hormonok, melyek csökkentik az inzulin hatását. Ez az állapot nagyrészt ideiglenes, ám annál fontosabb az átmeneti kezelése, hiszen akár a baba fejlődésére is veszélyes lehet. A legfontosabb teendők az állandó vércukorszintmérés, a cukorbetegnek szánt diéta szigorú követése, állandó konzultáció a szakorvossal, illetve az összes kontrollvizsgálaton való megjelenés.

A diabétesz jelenleg nem gyógyítható, de kisebb-nagyobb odafigyelés mellett teljes értékű életet élhetsz vele. Állítsd össze egy- vagy kétheti mintaétrendet a szabályok alapján és rendelj az ÉtelBróker változatos és finom kínálataiból.

Bejelentkezés