Gluténmentes vagy szénhidrátszegény diéta?

Ne ess kétségbe!

A glutén több kellemetlenséget is kiválthat az arra érzékenyeknél. Jó hír viszont, hogy az ehhez kapcsolódó betegségek gluténmentes diétával általában tünetmentessé tehetők.

Glutént tartalmazó gabonafélék: búza, rozs, árpa, zab, alakor, tönkölybúza, tönkölykeményítő, kamut, tritikálé.

A glutén sajnos nemcsak a péksüteményekben, müzliben, kenyérfélékben, zsemlemorzsa és tésztafélékben fordul elő, hanem olyan élelmiszerekben is amelyek látszólag gluténmentesnek tűnhetnek.

Jó, ha tudod, hogy gluténérzékenyként is fenn tudsz tartani egy változatos és egészséges étrendet (természetesen konzultálj orvossal is). Sajnos gluténérzékenyként azokat a termékeket sem fogyaszthatod az egészséged érdekében, amelyek nyomokban glutént tartalmazhatnak, viszont nagy szerencse, hogy egyre több helyen találsz (egyre elérhetőbb áron) gluténmentes élelmiszereket és ételeket.

Ne ess kétségbe: gluténérzékenyként is isteni finom ételek állnak a rendelkezésedre. Fogyassz bátran zöldségeket, a rizs és a krumpli mellett pedig ismerkedj meg az olyan köretekkel is, mint például a köles, a quinoa vagy a hajdina. Friss húsokkal, hüvelyesekkel, tojással és tejtermékekkel a szükséges fehérjebevitelt is biztosítani tudod a szervezetednek.

Élsz-halsz a magyar konyháért? Semmi gond, például egy töltött káposzta vagy egy marhapörkölt főtt krumplival kiváló választás a számodra.

A gyros és a hamburger a kedvenced? Kínálatunkban találsz olyan éttermet is, amely gluténmentes alapanyagokkal dolgozik, így a klasszikus gyorsételekről sem kell lemondanod.

A japán konyha rizs alapú ételei ízletes és egészséges opciót jelentenek. Tegyél különlegessé egy-egy ebédet vagy vacsorát például egy szusi válogatással.

Akkor se ess kétségbe, ha az olasz konyha dobogtatja meg a szíved. Egy egyszerre krémes és al dente rizottó isteni – főleg valamilyen reszelt kemény sajttal gazdagon megszórva. A gluténmentes lisztek segítségével pedig a tésztaimádatodnak is hódolhatsz.

Nem vagy gluténérzékeny, de foglalkoztat az egészséges étkezés? Elég valószínű, hogy nem fogyasztasz elég zöldséget, egyszerű szénhidrátokból pedig túl sokat viszel be a szervezetedbe. Válassz azon konyháink közül, amelyek változatos alapanyagokból és fűszerekkel készítik az ínycsiklandozó fogásokat, így könnyűszerrel, lépésenként teszed magadévá az egészséges étkezést.

Termékek
Gluténmentes és glutént tartalmazó termékek
Bejelentkezés