Olasz pizza

Mi az a pizza?

A pizza olasz eredetű étel, ami mára az egész világon elterjedt. Alapja egy kelt tésztából készült vékony lepénykenyér, melyet paradicsom vagy tejföl alapú szósszal borítanak, és erre különféle feltétek kerülnek, (a leggyakoribbak a különféle zöldségek, gomba és felvágottak), a tésztát végül reszelt sajttal szórják meg és sütőben megsütik. Jellegzetes fűszerei közé tartozik az oregánó és a pepperoni. Az eredeti olasz pizzára szeletelt mozzarellát, bazsalikomot és olíva olajat tesznek, erre kerülhet további feltét.

Mi jellemző egy igazi Olasz pizzára?


Képzeld csak el, ahogy látod a finom ropogós, gőzölgő csodát és úrrá lesznek rajtad az ínycsiklandó finom illatok. Már a gondolattól is megéheztél? Nem csoda, a nyúlós sajt és a friss bazsalikom együttese fantasztikus ízharmóniát teremt.

Tekintsünk vissza egy kicsit eme fantasztikus étek történelmére….

Időszámításunk előtti 3. században már készítettek a pizzához egészen hasonló kelt tésztát. Sokan ezt nem is gondolnák, pedig valós a megállapítás. Viszont ez még tényleg csak egy távoli prototípus volt, amit mézzel is megkentek és kövön sütötték. A Pompeii vulkánkitörését követően a régészek olyan bizonyítékokat találtak, amivel megerősítették, hogy a területen már voltak pizzériák, de ebben az időben magát a pizzát csak lepénynek hívták.

Nápolyban Raffaele Espositó kifejlesztette a mai modern pizzák alapját, a margheritát. A legenda úgy szól, hogy I. Umbertó király és Margherita di Savovia királyné érkezett látogatóba, Raffaele pedig egy különleges pizzával lepte meg vendégeit, Olasz külsőben tálalta, a nemzet színeit pedig paradicsomból, bazsalikomból és mozzerarellából állította össze.

De térjünk vissza arra, hogy milyen is az igazi Olasz pizza…

A legfontosabb alapanyag a liszt, a hagyományos BL55-ös lisztet érdemes lecserélni a por állagú 00-ás lisztre, amit kifejezetten pizza lisztnek is szólítanak, az élesztőt pedig olyan vízben kell feloldani, egy csipetnyi cukor kíséretében, ami hőmérsékletre megegyezik testünk hőjével. Ha felfutott a keverék, összegyúrható a liszttel, egy pici sóval és nem maradhat ki az extraszűz olívaolaj sem. Az igazi Olasz pizzatészta alapja, hogy legalább negyed órán keresztül gyúrni szükséges, valamint letakarva pihentetni a hűtőben minimum 5 órán keresztül. Sajtokból a kemények és félkemények dukálnak a pizzához, mozzarellával karöltve.

Ha nincs kedved elkészíteni, de mégis egy hamisítatlan igazi Olasz pizzára vágysz, akkor rendelj fantasztikus pizzériáink egyikéből! Garantált, hogy nem fogod megbánni!

Ha szeretnél elmerülni az olasz tészták világában, akkor Olaszország, Te csodás – az egészséges tészta nyomában bejegyzésünket neked ajáljuk!

Bejelentkezés