Tippek, ötletek, milyen isteni ételeket készíts sütőtökből

Készítettél már sütőtökből bármit is? Biztosan tudod, hogy őszi kedvencünknek számos jótékony hatása mellett, milliónyi elkészítési módja van és sokszor tök nehéz kiigazodni a sütőtökös ételek receptjei között. Még nem avattad fel konyhádat a narancssárga vitaminbombával? Akkor itt az ideje. Adunk pár tippet és ki tudja? Még a végén kedvet kapsz és hétvégi menüd meghatározó alapja lesz.

Merjünk bele az őszi ételekbe!

Sütőtökös ételEgy előző őszi blogcikkünkben beszámoltunk a leves fontosságáról, így nem kell részletezzük, mennyire fontos az őszi hónapokban és folyadék fogyasztás szempontjából mekkora jelentősége van. A sütőtök egyik legismertebb változata, a sütőtökkrémleves. Ha a sósabb verziót szeretjük, akkor tökéletes kiegészítő a pirított tökmag, bacon, chili. Sőt akár a gomba és a máj is ízletessebbé teszi a krémleves alapot. Édesszájúaknak ajánljuk, hogy egészítsék ki a levest, kókusztejjel vagy egy kis gesztenyével, de akár az őszi gyümölcsök, kimondottan az alma, körte, narancs könnyedén édeskéssé varázsolják a levest. A sütőtökkrémleves kifejezetten könnyű őszi ételek közé tartozik, így egy főételnek simán marad hely.

Töltött? Rakott? Sült? – minden jöhet

Főétel terén, a felhozatal szélesebb, nem is gondolnád, hogy ez a sárga zöldség csoda, mennyi mindenhez passzol és milyen csúcs őszi étel. Neked is tuti kielégíti étkezési szokásaidat. Nézzük a legalapvetőbbet, amikor köret nélkül, önmagában fogyasztjuk, ez a hagyományos sült tök. A fokhagyma nagy barátja a sütőtöknek e mellett szükséges némi olíva olaj, só, bors. A rozmaring, kakukkfű már csak a ráadás, de jól kihozza az ízek együttes harmóniáját. Jöhet a következő?

A tészták szinte bármelyike illik a sütőtökhöz. A sütőtökös tészta biztosan emeli a gasztronómiai élményt főleg, ha sütőtökkel töltött ravioliról beszélünk, sok sajttal. Húsimádó vagy? Akkor egy kis mézes fűszeres csirkétől ízlelőbimbód teljesen elolvad majd. Elképesztő igaz?

Tipp, tipp, tipp

A rakott sütőtököt könnyedén tudod variálni, akár darálthússal vagy csirkemellel, engedd szabadjára fantáziádat a készítés közben, de egy dolgot ne felejts: a sok-sok sajtot. A töltött formája is kifejezetten izgalmas mind a szemnek, mind a szájnak. Színeket könnyen tudod kombinálni és így a különféle zöldségeket is. Hússal, avagy hús nélkül is tartalmas és laktató. A hús nélküli változatban, a quinoa nagyon passzol az összeállításhoz. Tény, hogy nem feltétlen a diétás őszi ételek közé soroljuk a fentebb említetteket, de fogyasztása egészséges, tápláló.

És még csak most jön a desszert! Sütőtökös muffin, sütőtökös pite? Jobbnál jobb a felhozatal és mindenhol csak a sütőtök. Őszi sütemények esetén a túróval, fahéjjal, csokoládédarabokkal, naranccsal, dióval esélytelen, hogy mellé nyúlj és a jó hír, hogy csak néhányat soroltunk fel abból a listából, ami feldobja és színesíti a sütőtökös süteményt. Ha kicsit exkluzívabb hozzávalókra vágysz, a kardamom, a pekándió növeli a desszert menü élményét.

Mi más jön szóba a sütőtökön kívül?

Persze, nem mindenki megszállottja a sütőtöknek az ősz kezdetével. De akkor mik vonulnak fel még az őszi vörösszőnyegen? Alma, szilva, dió minden mennyiségben az őszi szezonális ételek piedesztája. Ki tud ellenállni egy olyan menünek, ami egy kiadós fahéjas szilvalevessel kezdődik, színvonalas diós húsos ételek valamelyikével folytatódik és egy lágy almás rétes, mint a legfinomabb őszi süteménnyel zárul? Melyik teszi fel a nagybetűs i-re a pontot? A válasz nyilvánvalóan egyéni lesz, hiszen vannak olyanok, akik a szilvás húsos ételeket választják az étkezés második fogásának, mint például egy szilvával töltött csirkemell őzgerinc formában illetve az almás vagy szilvás rétes helyett diós sütemények kedvelői.

Így vagy úgy, őszi ételek terén, színkavalkádból és variációkból nem lesz hiány az tuti, határ a csillagos ég.

Összefutott a nyál a szádban? Megértjük. El vagy havazva és nincs időd újdonsággal kísérletezni? Nézz fel honlapunkra és találd ki mi lesz következő rendelésed.

Bejelentkezés